Meld een nest

Hieronder kun je een nest melden van Aziatische hoornaar.

In de lente bouwt één koningin Aziatische hoornaar een nest. Een nest is zo groot als een pingpongballetje en kan je vinden op een beschutte plaats, bijvoorbeeld onder een afdak of in een hok.

Contacteer de brandweer of een privaat bestrijder bij acuut gevaar, bijvoorbeeld wanneer het nest zich nabij een woning of andere risicovolle plaats bevindt.

Wat gebeurt er met mijn melding?

  • Na je melding krijg je meteen een overzicht van erkende bestrijders van Aziatische hoornaar in Vlaanderen.
  • We valideren jouw melding. We informeren je via e-mail als het een nest Aziatische hoornaar is. Dit kan enkele dagen duren.
  • In sommige provincies komt er een gecoördineerde bestijding. De provincie staat in voor bestrijding nesten Aziatische hoornaar. U hoeft u verder niets meer te doen. Meer informatie hierover volgt binnenkort.
  • In een aantal gemeentes wordt de verdelging van een nest (gedeeltelijk) terugbetaald. Raadpleeg hiervoor de website van jouw gemeente.

Is bestrijding gratis?

Er is geen algemeen gecoördineerde bestrijding van Aziatische hoornaar in Vlaanderen. We duiden voor een nest dus niet automatisch een bestrijder aan. De overheid vergoedt ook niet langer de bestrijdingskosten. In sommige provincies komt er wel een gecoördineerde bestrijding. Meer informatie hierover volgt binnenkort (incl. welke provincies, nest types en seizoenen).

Meld een nest

Belangrijk is dat je een foto inzendt waarop de wesp goed zichtbaar is. Verschillende soorten wespen bouwen een nest dichtbij de grond. Een duidelijke foto van de wesp is in dat geval nodig om de soort te bepalen. Is het nest al bestreden? Geef dit dan aan in het opmerkingen-veld.