Nestbestrijding
Contacteer de brandweer of een erkend bestrijder bij acuut gevaar, bijvoorbeeld wanneer het nest zich nabij een woning of andere risicovolle plaats bevindt.
Wat gebeurt er met mijn melding?
- Na melding ontvang je een bevestigingsemail. Hierin vind je de link van jouw melding op Waarnemingen. Je kan deze steeds raadplegen om de status van jouw melding op te volgen.
- Via het Waarnemingen platform wordt jouw melding gevalideerd. Dit kan enkele dagen duren.
- Je wordt verwittigd via e-mail indien je een nest Aziatische hoornaar hebt gemeld, op een plaats met gecoördineerde bestrijding.
- Vermeld steeds duidelijk jouw telefoonnummer en locatie van het nest om in aanmerking te komen voor georganiseerde bestrijding vanuit Vespa-Watch. Een foto van het nest is ook verplicht voor validatie.
- Elke melding levert belangrijke informatie voor monitoring en onderzoek naar de Aziatische hoornaar in Vlaanderen.
Waar wordt bestrijding georganiseerd?
Op deze plaatsen vindt er een gecoördineerde bestrijding plaats. Wees u ervan bewust dat er in de plaatsen met een gecoördineerde aanpak een einddatum is tot wanneer men nesten bestrijdt. Wanneer er in de plaatsen van de gecoördineerde aanpak nog bestrijdingen plaatsvinden hoeft u verder geen actie te ondernemen na validatie.
- Provincie Limburg: de gemeenten Hasselt (stopt 23 november 2024), Genk (stopt op 30 november 2024), Borgloon (stopt op 2 december 2024), Gingelom (stopt op 29 november 2024), Hechtel-Eksel (stopt op 30 november 2024) en Heers (stopt op 31 december 2024)
- Provincie Antwerpen: Sommige gemeenten ondernemen actie na melding van een nest (bijvoorbeeld Mol die stop op 31 december 2024 en Stabroek stopt op 22 november 2024). Neem contact op met jouw lokaal bestuur als je wil weten of er actie ondernomen wordt na je melding op Vespa-Watch.
- Provincie Vlaams-Brabant: de gemeente Huldenberg die stopt met bestrijden van nesten vanaf 23 november 2024.
- Provincie West-Vlaanderen: alle gemeenten van meldingen die vóór 22 november 2024 gemeld én gevalideerd zijn worden nog bestreden.
- Provincie Oost-Vlaanderen: alle gemeenten, met uitzondering van (Sint-Laureins en Waasmunster) van meldingen die vóór 18 november gemeld zijn worden nog bestreden.
- Natuur en Bos domeinen: van meldingen die vóór 18 november gemeld zijn worden nog bestreden.
- De gratis bestrijdingen van nesten van de Aziatische hoornaar in 2024 lopen in verschillende regio’s op hun einde, waarbij de regio zelf beslist tot wanneer ze de bestrijding doorvoeren. Bestrijding van nesten vanaf half november zijn niet meer zinvol is. Veel nieuwe koninginnen zijn al uitgevlogen waarbij de rest van het nest sterft in de wintermaanden. Verlaten nesten mogen blijven hangen, aangezien deze nesten volgend jaar niet hergebruikt worden. Elk jaar maken hoornaars een nieuw nest aan.
Wanneer je nest van de Aziatische hoornaar zich elders in Vlaanderen bevindt
- Raadpleeg de website van je gemeente voor meer informatie over het bestrijden van nesten (mogelijks betaalt jouw gemeente de kosten van bestrijding gedeeltelijk terug).
- Raadpleeg de lijst van erkende bestrijders om een bestrijder te contacteren op eigen kosten.
Is bestrijding gratis?
Indien je een nest hebt gemeld binnen een zone met gecoördineerde bestrijding wordt er automatisch en kosteloos een verdelger geactiveerd die je contacteert om het nest te bestrijden. De bestrijding van het nest vindt plaatst binnen één tot twee weken na validatie.
Opgelet! Deze kosteloze bestrijding geldt enkel wanneer je je laat bedienen door de verdelgers van de gecoördineerde aanpak. Wanneer je zélf een verdelger aanstelt voor een verdelging worden deze kosten niet terugbetaald.
In de rest van Vlaanderen is er géén gecoördineerde en kosteloze bestrijding van nesten, uw nest wordt niet automatisch toegewezen aan een bestrijder. De Vlaamse overheid vergoedt geen bestrijdingskosten. In een aantal gemeentes wordt de verdelging van een nest (gedeeltelijk) terugbetaald. Raadpleeg hiervoor de website van jouw gemeente.