Meld een nest

Momenteel worden er zomernesten van de Aziatische hoornaar waargenomen, zowel laag bij de grond als op hoge hoogte (tot op 30 meter of meer). Deze nesten kunnen in het najaar een grootte van 1 meter bereiken. Probeer nooit zelf een nest Aziatische hoornaar te bestrijden, maar contacteer hiervoor steeds een professioneel erkend bestrijder!

Contacteer de brandweer of een privaat bestrijder bij acuut gevaar, bijvoorbeeld wanneer het nest zich nabij een woning of andere risicovolle plaats bevindt.

Wat gebeurt er met mijn melding?

  • Je krijgt meteen na melding een overzicht van erkende bestrijders Aziatische hoornaar in Vlaanderen.
  • We valideren je melding. Dat kan enkele dagen duren.
  • We verwittigen je als het om een nest van Aziatische hoornaar gaat.

Is bestrijding gratis?

Momenteel is er geen coördinatie bestrijding Aziatische hoornaar, we duiden dus niet automatisch een bestrijder aan voor een nest Aziatische hoornaar. De overheid betaalt momenteel geen bestrijdingskosten terug.

Uitzonderingen op deze algemene regel zijn:

  • In West-Vlaanderen worden meldingen van nesten vanaf 10 november 2023 niet langer kosteloos bestreden. Dit houdt in dat alle niet-gevalideerde meldingen die nog openstaan op 10 november 2023 niet langer verdelgd worden door de provincie West-Vlaanderen. U kan zelf contact opnemen met een private bestrijder indien u dit nest wilt laten verwijderen, wat op eigen kosten is.
  • In Oost-Vlaanderen zijn de gecoördineerde verdelgingen van nesten gestopt op 10 november 2023. Er zijn nog zo veel mogelijk nesten verdelgd die gemeld zijn voor 6 november 2023. Hier vindt u de procedure terug voor Oost-Vlaanderen. U kan zelf contact opnemen met een private bestrijder indien u dit nest wilt laten verwijderen, wat op eigen kosten is.
  • In Vlaams-Brabant hebben de volgende gemeenten een specifieke werking: Begijnendijk, Tremelo, Keerbergen, Boortmeerbeek, Leuven, Holsbeek, Zoutleeuw, Landen en Bierbeek. Meer info vindt u op de website van deze gemeenten.

Meld een nest

Belangrijk is dat je een foto inzendt waarop de wesp goed zichtbaar is. Verschillende soorten wespen bouwen een nest dichtbij de grond. Een duidelijke foto van de wesp is in dat geval nodig om de soort te bepalen.